Referenssit

Horizont

Horizont on TornioHaaparannan yhteisötaideprojekti, joka rakentaa taiteen kautta siltoja. Pandemia aiheutti halkeaman Tornion ja Haaparannan asukkaiden välille, ja paikalliset nuorisotyöntekijät pohtivat, miten tämä voitaisiin ratkaista. Ratkaisu löytyi taiteen kautta, ja syntyi yhteinen projekti nimeltä Horizont.

Hankkeen tavoitteena on luoda vuoropuhelua Haaparannan ja Tornion nuorten ja paikallisten asukkaiden välille. Nuoret molemmin puolin rajaa voivat tavata, suunnitella ja luoda taidetta yhdessä. Dialogi syntyy taideteoksista kahdessa osassa, joista toinen on tehty Torniossa ja toinen osa Haaparannassa. Hankkeeseen kuuluu kaksi rakennusta, Röyttantie 4, kerrostalo Torniossa ja Tornedalsskolan Haaparannassa, Ruotsissa.

Taiteilijat ja ryhmät luovat taidetta kesä- ja heinäkuussa 2023, ja teosten valmistumisen jälkeen molemmissa rakennuksissa järjestetään kaksiosainen näyttely elo-syyskuussa 2023. Näyttelyn aikana yleisöllä on mahdollisuus maalata teoksia virtuaalisesti VIrtual Reality maailmaan. Taidenäyttelyssä on siis yleisön luoma “toinen kerros”, jota voi katsella AR-sovelluksella (Artificial reality eli lisätty todellisuus) älypuhelimen kautta näyttelytilassa.
Projektin verkkosivut avattiin kolmella kielellä heinäkuun lopussa osoitteessa https://horizontart.net